Hívjon vagy írjon! Kérje ingyenes árajánlatunkat!

06-20/942-9676
06-23/368-016
info@erdiredony.hu

Gurtni csere

Akárhogy vigyázunk, a felhúzó gurtni egy idő után sajnos elkopik, koszolódik, elszakad. Ilyenkor nincs más, hívjuk a redőnyöst, aki kicseréli. Ha van egy kis kézügyességünk, ezt megoldhatjuk magunk is.

Kérem, mielőtt hozzá kezdene, olvassa el végig figyelmesen, és ha úgy látja, hogy a megadott instrukciók az Ön redőnyére alkalmazhatók (előfordulhatnak egyedi esetek is, melyekhez szakember kell), akkor kezdjen csak hozzá, ügyelve arra, nehogy valami elvágja a kezét, vagy leessen a létráról. Az Ön biztonsága a legfontosabb!

Többféle módszer van, többféle redőny. Az alábbiak az utólag szerelt mini tokos műanyag redőnyre vonatkoznak, melynek tokja leér az ablak elé, melybe leengedett állapotában be lehet nyúlni.

1. Ha még nem szakadt el a gurtni, engedjük le a redőnyt. Ha elszakadt, akkor már úgyis lent van.

2. Mérjünk a redőny magasságának duplája + 40 cm gurtnit, és vágjuk el.

3. Ha a redőnytok leér az ablak elé, nyissuk ki az ablakot. (A redőnytok az a doboz, amibe a redőnylécek feltekerednek.)

javitas-belulrol

A tokba nyúlva tekerjük le a tárcsán maradt régi gurtnit. Ha még nem szakadt el a gurtni, vágjuk el az automata fölött kb 40 cm-rel, és az automatába futó részre kössünk egy csomót, hogy ne tudjon beszaladni a dobozba.

4. A redőnytokban az új gurtnit a régivel megegyezően rögzítsük a tárcsára (a végére egy csomó), majd ügyelve a megfelelő irányra, és arra, hogy ne csavarodjon meg, tekerjük fel úgy, hogy a vége az automata alá érjen kb 30 cm-re. A megfelelő irány az, ha majd húzzuk a redőnyt, külső tokos esetében kifelé, belső tokos esetében befelé tekeredjen a hengerre a redőnyléc.

mini-tokos-tarcsa

5. Egy vékony drót segítségével húzzuk át a görgőn a már feltekert gurtnit az ablak belső felére.

kiemelo-gorgo

6. Ha még nem volt elszakadva a gurtni, akkor az automatából kihúzva vele együtt kihúzhatjuk a rugó végét is, amit a rajta található lyukba dugva pl egy 30-40 mm-es szeggel rögzíthetünk felhúzott állapotában. Leválasztjuk róla a régi gurtnit.

 

7. Az új gurtnira a végétől kb 5 cm-re hosszában vágunk egy kb 2 cm-es rést. Ajánlatos öngyújtóval kicsit megmelegíteni a vágás széleit, és a gurtni végét, hogy ne foszoljon a későbbiekben.

 

8. A gurtni résén bújtassuk át a rugót, vegyük ki a szeget, majd az automata kis nyelvének mozgatásával segítsünk a rugónak visszaugrani az automatába.

 

Ha már elszakadt a gurtni, és beszaladt az automatába:

A 6. pontnál az automatát szét kell szedni, és felhúzni a rugóját, vigyázva, nehogy kiugorjon a helyéről, ügyelve a megfelelő irányra, majd belülről a kis nyelv alatt kidugni, és akkor rögzíteni a szeggel, ami megtartja felhúzott állapotában. Összeszerelni az automatát. Innen folytatni a 7., 8. ponttal.

automata-belulrol

Szerszámok: olló, öngyújtó, egy kb 30-40 mm-es szeg, csillagcsavarhúzó, vékony, kb 50 cm hosszú drót.

Ha bármilyen kétely felmerülne, kérem, forduljon bizalommal hozzánk, munkatársaink készséggel válaszolnak kérdéseikre, illetve igény esetén a helyszínen segítenek bármilyen redőny javításában.

Barna Zoltán
www.erdiredony.hu
06 20 9429 676

Vissza a Javítás oldalra »